På gång i SWB Mälardalen

Vi lanserer Nördafton!

Känner du precis som vi att du vill nörda ner dig mer, men att folk i din närhet har börjat tröttna på ditt eviga snack om hingstar hit och hingstar dit, skick som krånglar och vad du faktiskt definierar som kapacitet? Då ska du definitivt komma! Vi kör rätt och slätt en möjlighet att träffas, ta en fika och nörda ner sig. Temat för kvällen är Bruksprovet, men man får såklart prata om vad man vill. Vi är i Enköpings Ridklubbs kaféteria onsdagen den 27/3 från kl 18. Det finns fika att köpa i deras kaféteria och evenemanget är i övrigt kostnadsfritt. Man behöver inte anmäla sig och man behöver inte vara medlem, men för att kunna ge en heads up till kaféterian hur många vi blir ungefär vill vi att du gärna meddelar på sms till Agnes, 073-713 19 00, om ni kommer så snart som möjligt.

Varmt välkomna önskar SWB Mälardalens styrelse

Löshoppning på Strömsholm 2024

 

Nya tillfällen att träna löshoppning på Ridskolan Strömsholm.

  • V 14 tisdag 2 april
  • V 15 tisdag 9 april
  • V 16 tisdag 16 april
  • V 19 tisdag 7 maj
  • V 21 tisdag 21 maj
  • V 22 tisdag 28 maj

Ridskolan Strömsholm i Röda ridhuset kl 17.30-21.00.

Max 14 hästar/tillfälle. Kostnad 500 kr per häst.

Anmälan och betalning via Tickster senast torsdag veckan innan respektive tillfälle. Om du har önskemål om starttid kan du ange det vid anmälan (vi kan dock inte garantera att du får den tid du önskat). Starttid meddelas via mejl senast fredagen innan respektive tillfälle.

Vid förhinder återbetalas kostnaden endast mot uppvisande av veterinärintyg.

Löshoppningen arrangeras av Ridskolan Strömsholm och är inte i samarbete med SWB Mälardalen.

Anmäl och betala här!

Några av våra tidigare evenemang

Avelskickoff med SWB Mälardalen

Förra årets avelskickoff blev så otroligt uppskattad av våra deltagare, så vi gör en i år igen och den här gången med extra allt!

Vi har bjudit in flera spännande föreläsare och vi har lagt in tid på slutet för diskussioner i mindre grupper med handledning av våra experter. Vi kommer få börja med att lyssna på det senaste inom hästforskningen av veterinärerna Anna Kallings-Larsson och Emma Lindqvist. Därefter en valbar lunch till självkostnadspris. Efter lunch får vi lyssna på Eva Gudmundsson där temat är hur man kan utveckla sin avel. Hon kommer att bland annat prata om hur man kan analysera sitt avelsmaterial och vad man gör med informationen. Till vår hjälp har vi även Paddy Looney som är en expert inom försäljning och internationell handel. 

 

Som ett extra roligt inslag på dagen kommer vi ha ett lotteri för deltagarna med helt magiska priser vi har våra sponsorer att tacka för! För varje biljett man köper får man en lott.

Priser:

Back on Track-hjälm (Värde upp till ca 3000 kr)

Agria Akutväska (värde ca 800 kr)

Värdecheck på 500 kr foder och strö RS Mustang

SWB Mälardalsschabrak (värde ca 700 kr/st)

 SWB Mälardalens termoskopp med logga (värde ca 150 kr/st)

Plus ett hemligt hederspris!

 

Early bird-erbjudande! 2 lotter när du anmäler och betalar innan den 29/2. Efter det får man en lott/biljett. Senast anmälan är 5/3. Därefter tar vi emot efteranmälningar i mån av plats mot förhöjd avgift.

Kostnad: 180 kr för medlemmar och 280 kr för icke medlemmar.  Swisha till 123 433 92 63 och märk betalningen med avelskickoff och namn (inkl. ev lunch i priset). 

Länk till lunchmeny

Anmälan: Klicka här för anmälan!

När: Söndagen den 10 mars kl 11 till sen eftermiddag.

Var: SLU i Uppsala (lokal kommer efter att anmälan har stängt).

 

Saluhästvisning

Välkomna på SWB Mälardalens saluhästvisning på CC Stud i Bålsta lördagen den 14/10. Starttiden är  kl 10, och vi inleder med hopphästar. Efter lunch, kl 12.30 börjar gångartshästarna. Som vanligt bjuds det på en mumsig fika och lunch, och vi kommer göra dagen fullspäckad med hästar och andra aktiviteter. Är du på hästjakt eller bara nyfiken som publik? Välkommen att anmäla dig kostnadsfritt här:

Anmälan publik (medlemsskap ej obligatoriskt) Anmäl snarast!

Katalog (uppdaterad 2023-10-13)

Adressen till CC Stud:

Häggebylundsvägen 17, 746 94 Häggeby

SWB Mälardalen kallar till årsmöte
SWB Mälardalen kallar till årsmöte den 22 mars 2023 kl. 18.00 på VHC, Ulls väg 18, Uppsala. Kom i tid då portarna är låsta, vi finns på plats från 17.30 och släpper in.
Vi inleder kvällen med att lyssna på Sandra Bonow som föreläser om sitt licentiatprojekt med titeln ”Selektionsstrategier inom SWB”. De senaste årtiondena har flera större förändringar skett inom SWB och aveln har blivit mer specialiserad. Hon har tittat om det är möjligt dela upp populationen i en hopp- respektive dressyrinriktning och samtidigt uppnå avelsframsteg i båda inriktningarna. SWB-aveln har också gått från att till stor del vara styrd av avelsorganisationen till att  istället drivas av de enskilda uppfödarna, där uppfödarna idag har helt andra valmöjligheter när det gäller exempelvis hingstval jämfört med tidigare. 
Därefter bjuder SWB Mälardalen på sallad från Citysallad, och vi inleder årsmötet kl 19. Anmäl dig med PM till SWB Mälardalen på Facebook/Instagram eller via mail till info@swbmalardalen.se
Ev. motioner till årsmötet skickas till info@swbmalardalen.se senast den 10 mars.
Är du intresserad av att arbeta i styrelsen – kontakta valberedningens ordförande Jonas Johnson på jonas.johnson@stromsholm.com
Handlingar till årsmötet publiceras på föreningens hemsida malardalen.swb.org innan årsmötet.

Handlingar till mötet
Välkomna på clinic med Micke Nolin och hingstvisning den 9 april
SWB Mälardalen välkomnar, i samarrangemang med Myrsjö Gård m.fl. hingsthållare i Mälardalen till clinic för Avelsvärderingsnämndens (AVN) SWB, huvuddomare i hoppning; Mikael ”Micke” Nolin.
Efter avslutad clinic är det dags för hingstvisning! Mellan 10 – 15 hingstar kommer att visas (mer information kommer efter avslutat Bruksprov 2023).
NÄR: Söndagen den 9 april kl. 14.00 – ca 18.30 (clinicen startar kl. 14 och hingstvisning ca kl.16)
VAR: Jälla Ridhus, Jälla Gård, 755 94 Uppsala
Kostnad för clinic: 50 kr (betalas via swish till SWB Mälardalen 123 433 92 63). Märk betalningen med CMN (Clinic Micke Nolin). Vi behöver din betalning senast fredag den 7 april, men platserna kan ta slut innan dess.
Fri entré till hingstvisningen som börjar direkt efter avslutad clinic som anordnas av hingsthållarna.
Mikael ”Micke” Nolin jobbar som unghästutbildare, är aktiv tävlingsryttare och har utbildat en rad hästar upp till svår klass hoppning. Han har genom åren själv visat flertalet hingstar vid bruksprov, bland annat den godkände hingsten Niveau (SWB) 1136 som även har meriter i internationell svår hoppning. Mikael är även uppfödare i mindre skala och han är en uppskattad domare vid SWBs unghästtester runt om i landet. Han har ett brett kunnande och intresse inom internationell hoppsport och har varit huvuddomare i hoppning i AVN sedan 2012.
På denna clinic kommer Micke att förklara och visa vad testryttarna gör och vad domarna vill se på Bruksprovet m.m.
Frågor under clinicen välkomnas!
Varmt välkomna!

Avelskickoff med SWB Mälardalen den 16/2

Välkomna att kicka igång säsongen med oss i SWB Mälardalen! Kvällen är öppen för alla, både medlemmar och du som inte är det, erfaren som helt novis. Ingen ska gå hungrig så AGRIA bjuder på fika i pausen! Vi kommer att få lyssna på Görel Nyman, en av Sveriges främsta seminveterinärer som den här gången går lite mer på djupet i hästens reproduktion – vi vill helt enkelt att du ska kunna hänga med bättre på vad de säger när du är på seminstationen och även kunna vara delaktig i de beslut som fattas för att optimera ditt stos chanser till dräktighet. Åsa Gelinder Viklund, BLUP-guru och den som faktiskt förstår och vet vad BLUP-index är. Efter hennes föreläsning kommer även du vara expert! RS Mustang kommer fördjupa våra kunskap i något som vi allra flesta förstår är viktigt, men inte helt hundra har koll på i hästens foderstat – mineraler, vitaminer och spårämnen! Speciellt viktigt när en ny häst blir till och växer upp,  det är fogen mellan byggstenarna.

 
När? Torsdagen den 16 februari kl 18 och håller på till ca kl 20.30 med ca 30 min paus mitt på. Tips! Kom innan och prata av dig lite med bekanta!
 
Var? SLU i Uppsala. Sal meddelas på våra sociala medier och hemsida senast när anmälan gått ut då vi vet hur stor lokal vi behöver.
 
Anmälan? Anmäl dig senast 13/2. Klicka här för anmälan.
 
Betalning? 50 kr/medlem, 100 kr/ickemedlem. Alla under 18 år går gratis! Swisha till 123 433 92 63 SWB Mälardalen. Märk betalningen med ”föreläsning”. Anmälan är bindande och kan inte återbetalas, men du får däremot skicka någon annan i ditt ställe om du får förhinder. 
 
Varmt välkomna önskar SWB Mälardalen

Saluhästvisning

Är din häst till salu? Vi fortsätter förra årets succé med saluhästvisning. Vi bjuder in SWB-hästar i alla åldrar och utbildningsnivåer. Under dagen bjuder vi på medlemsmingel med enklare lunch och en mumsig fika för alla, där vi även passar på att ha matnyttiga föreläsningar för den som köper och säljer häst.

Saluhästvisningen är Söndagen den 16/10 kl 9 – 14.30 på CC Stud i Bålsta. Hästarna visas upp efter förmåga och det finns ingen gräns för ålder eller utbildningsnivå, utan alla grundregistrerade SWB-hästar är välkomna.  Viss hjälp med visning kan vi eventuellt hjälpa till med, kontakta oss med önskemål så ska vi försöka hjälpa dig så gott det går! Publiken behöver ej vara medlem i SWB Mälardalen, men ska du visa häst måste du vara det.

Fotograf plats finns på plats, Sofie Sköld, och det ingår en valfri, gratis bild till alla till salu-hästar, samt såklart extra marknadsföring i våra sociala kanaler!

Deltagarlista

Dagen inleds kl 9 med uppsutten hoppning, sedan löshoppning och till sist föl. Sedan blir det lunch mellan kl 12-13, och efter det tar gångartshästarna vid i stigande ålder. Medan banan byggs om från banhoppning till löshoppning föreläser jurist Emma Nahlbom, Mimena Konsult, om vad du ska tänka på när du köper och säljer häst. Karin Öljemark guidar gångartshästarna, och Moa Hedberg sköter hopphästarna. Dagens konfrancier är Annelie Eriksson. 

50-årsfirande för SWB Mälardalen

Välkomna till SWB Mälardalens 50-årsfest som ska firas med med pompa och ståt på Strömsholm den 22 oktober 2022. Dagen börjar kl 15 med föreläsningar av Jan Philipsson som berättar om hur klubben startades och dess historia sedan dess. Sedan blir det paus för fika, och Sofia Mikko tar över och berättar om den senaste forskningen inom hästaveln. 

Vi har därefter en paus, och från kl 17.30 har vi mingel med bubbel i Vita Ridhuset där Ulf Wilkens berättar kort om Strömsholms historia. kl 18.30 serverar vi en trerätters middag med dryck (2 glas vin/öl), och under festen kommer vi bli underhållna av vår konferencier, musik och prisutdelningar. När middagen är färdig har vi dansgolv och bar till sent!

Saluhästmingel

Är din häst till salu? Nytt för i år är att SWB Mälardalen ordnar med saluhästmingel och ger extra förmåner för alla hästar till salu! Fyll i info om din häst här!

Lördagen den 14/5 kommer SWB Mälardalen att anordna ett saluhästmingel på Strömsholm i samband med unghästtestet. Hästarna visas upp på testet, och köpare och säljare har chans att mötas på minglet. Även om du inte har en häst med på testet, men ändå har hästar hemma till salu är du välkommen att mingla, men anmäl dig då endast som deltagare då det bara är hästar på plats med i katalogen. Efter testet tipsar vi dig om att att ha en box till hästen så det är lättare för eventuella spekulanter att hälsa på hästen. För box, kontakta Ridskolan Strömsholm direkt. Fotograf plats finns på plats, Sofie Sköld, och det ingår en valfri, gratis bild till alla till salu-hästar. Dessutom får alla till salu-hästar en liten rosett att fästa i tränset så det syns extra bra, samt såklart extra marknadsföring i våra sociala kanaler!

Kostnad: gratis!

Tömkörningsclinic med Equitrain

SWB Mälardalen bjuder in till clinic på Jällaskolan i Uppsala lördagen den 21/5 kl 10 för Karin Engström/Equitrain! Karin har erfarenhet från inridning till Grand Prix, och har sin specialitet i tömkörning. Tidigare har hon undervisat på Flyinge i just tömkörning och unghästutbildning, men har nyligen bosatt sig här i Mälardalen. Du kan läsa mer om Karin på hennes hemsida, equitrain.se

Upplägget på clinicen

Fr 9.30 Insläpp och fika
10.00 Inledning med teori
ca 10.40 Häst 1 – 3-årig unghäst
d.e. Häst 2 – rehabhäst som visar olika övningar för rygg, mjukgörande arbete och liksidighet.
d.e Häst 3 – lite mer avancerade övningar såsom skänkelvikning, öppna/sluta, tramp etc.

Anmälan är bindande och sista anmälningsdag är 16/5, men platserna kan ta slut innan dess. Betalning via Swish i samband med anmälan, 123 433 92 63, märk betalningen med “clinic”. Enklare fika finns att köpa.

Frågor? Kontakta Agnes Mårs, 073-713 19 00 eller våra sociala medier.

Medlem/U25-medlem: 300 kr/150 kr.

Icke medlem/U25: 400 kr/200 kr.

Det finns 6 st platser för dig med egen häst som vill träna för Karin efteråt. Clinicen samt uppstallning i gäststall erbjuds till en kostnad av totalt 900 kr. Du tränar enskilt i ridhuset i 40 minuter och du får personlig coachning. Endast för dig som är medlem. Hör av dig till Agnes för mer info.  

Clinic med Eamon Hickey 17/12 2021

Välkomnna till Mälardalen Young Bloods första arrangemang som är en unghästclinic med Eamon Hickey. Mälardalen Young Bloods är SWB Mälardalens ungdomsutskott för dig upp till och med 25 år. Clinicen är öppen för alla, men priset är olika beroende på medlemsskap eller inte. Löser du medlemsskap nu, gäller det även för 2022! Anmälan är bindande, och platserna är begränsat till 50 st för att publiken ska få en bra möjlighet till kommunikation med Eamon. Clinicen kommer att handla om unghästar, föl, inridning och lastträning. Eamon är en högst uppskattad tränare för hästar i alla åldrar och han är en problemlösare som verkligen kan hjälpa dig i din utveckling som hästmänniska.

Anmälan: sista anmälningsdag är fredagen dagen den 10 december kl 20.
Plats: Strömsholm Hultet 1, infart vid slottet.
Tid: kl 18
Vaccinationsbevis/Covid-19pass behövs.

Tänk på: ta med VARMA KLÄDER, filtar mm., men lämna hunden hemma.
Mälardalen Young Bloods kommer att sälja fika på plats som går till deras aktiviteter.

Priser
För medlemmar:
Alt. A = 25 år eller yngre: 200 kr.
Alt. B = Äldre medlemmar: 250 kr

Ej medlem:
Alt. C = 25 år eller yngre: 250 kr.
Alt. D = Äldre: 350 kr

Betalning via Swish i samband med anmälan, 123 433 92 63, märk betalningen med ”clinic”.

Har du frågor, kontakta Julia Grenmark på 0723-29 18 11

Varmt välkomna!

 

Saluhästvisning & medlemsmingel.

SWB-hästar i alla åldrar och utbildningsnivåer. Under dagen bjuder vi på medlemsmingel med enklare lunch och en mumsig fika för alla, där vi även passar på att ha prisutdelning. Lördagen den 30/10 mellan kl 10 till 16 kommer SWB Mälardalen att anordna en saluhästvisning på Jällaskolan i Uppsala med medlemsmingel och prisutdelning. Mälardalen bjuder på enklare lunch klockan 12, och fika under dagen, och hoppas på en fantastisk dag med många kära återseenden och förhoppningsvis en hel drös sålda hästar. Oavsett om du är på hästjakt eller bara är nyfiken är du varmt välkommen!

Hästarna visas upp efter förmåga och det finns ingen gräns för ålder eller utbildningsnivå, utan alla SWB-hästar (minst tilläggsregistrerade i SWB) är välkomna! Varje häst visas i valfritt format som säljare tror är mest fördelaktig för hästen, t ex visa vid hand, löshoppning, helt lös, uppsutten hoppning/dressyr eller en mix av det. Efter visningen har hästen tillgång till en box under en begränsad tid så att eventuella intressenter har möjlighet att se hästen på nära håll och prata med säljaren. Fotograf finns på plats.

Är du publik? Anmäl kostnadsfritt här!

Uppdaterad fredag den 29/10 kl 23 Tidsprogram och presentation av alla hästar

 

Vill du visa häst?

Sista anmälningsdag är torsdagen den 21/10 (bindande). Platserna är dock begränsade och kan ta slut innan dess. Kostnad: 500 kr/häst. Vid två eller fler kostar det 250 kr/ytterligare häst. Ex. 2 hästar kostar 750 kr, 3 hästar 1000 kr. I priset ingår en bild från fotografen via presentkort. Viss hjälp med visning/förberedelse kan vi eventuellt hjälpa till med, kontakta oss med önskemål så ska vi försöka hjälpa dig så gott det går!

SWB Mälardalen tillhandahåller endast själva visningen, och tar inget juridiskt ansvar utan förmedlar endast kontakten mellan köpare och säljare som själva ansvarar för affär och korrekta uppgifter.

Mer info och anmälan häst

Varmt välkomna önskar SWB Mälardalen

Vi kickar igång säsongen med en clinic i löshoppning!

Boka in söndagen den 17 februari kl 13 till 17 på Nifsta Gård/Stockholm Seminstation. Till vår hjälp har vi Micke Nolin som visar hur löshoppning introduceras, vilka problem som kan uppstå och hur man löser dem. Vi kommer att få se många övningar, olika hästar med olika förutsättningar. Vi bjuder även på fika, så det är en dag du måste komma på!

När: Söndagen den 17e februari kl 13 till 17.
Var: Stockholm Seminstation, adress Nifsta Gård 762 95 Rimbo.
Tänk på att: Klä er varmt(ridhuset är isolerat) och tänk gärna ut frågor och funderingar vi kan ställa under clinicen.
Frågor? Mejla till agnes.mars@swb.org eller 073-7131900.

För att komma till anmälan: https://goo.gl/forms/X1OQCU90TLszFl1i1

Sista anmälningsdag är måndagen den 4/2, men kan stängas tidigare om det blir fullanmält. Anmälan är bindande.

Pris: 200 kr medlemmar, 300 kr icke medlemmar. I priset ingår fika.
Vill du bli medlem? Här blir du det: http://swb.org/bli-medlem/

Välkomna!

Om Mikael Nolin:

Huvuddomare hoppning, Avelsvärderingsnämnen SWB.

Mikael jobbar som unghästutbildare, är aktiv tävlingsryttare och har utbildat en rad hästar upp till svår klass hoppning. Han har genom åren själv visat flertalet hingstar vid bruksprov, bland annat den godkände hingsten Niveau (SWB) 1136 som även har meriter i internationell svår hoppning. Mikael är även uppfödare i mindre skala och är en uppskattad domare vid SWBs unghästtester runt om i landet. Han har ett brett kunnande och intresse inom internationell hoppsport och har varit huvuddomare i hoppning i AVN sedan 2012.

Anmälan öppnar första augusti och stänger 24 augusti. Länk till anmälan: https://goo.gl/forms/uh1qiHS1LkVU9eDD3

Info:

SWB Mälardalen bjuder in till fest! Lördagen den 1 september kl 16 på Lövsta Stuteri, Stjärnborgsvägen 1 i Upplands Väsby.

Vi kommer att servera snacks, mingelbuffé, efterrätt med kaffe samt alkoholfria drycker. Alkoholhaltiga drycker finns till självkostnadspris. Anmälan är bindande, sista anmälningsdag är måndagen den 27 augusti. Avgiften är 200 kr för medlemmar och 250 kr för icke medlemmar.

Betalning sker via Swish (073-7131900 Agnes Mårs) eller via Bankgiro 324-5966 (Mälardalens Varmblodsklubb). Glöm inte att skriva vem/vilka betalningen gäller. Tänker du betala för flera personer får du gärna skriva vilka längst ner här i anmälan.

Kontaktuppgifter till ansvarig:
Agnes Mårs
073-7131900
agnes.mars@swb.org

Fölföreläsning

7 mars, 2017. Succé! Idag var fölföreläsningen, vilken härlig kväll och att så många kom trots ovädret! Tack så mycket Görel Nyman och Sara Grandin för ovärderlig kunskap, och tack till medlemmarna Amanda Fog och Anna-Clara Nord-Ekerling för att ni tog initiativet till föreläsningen.