Bli med föl

Att bli med föl är en stor upplevelse men det är mycket att tänka på. Vad har jag för sto, vilken hingst passar till mitt sto, vad är mitt avelsmål etc, etc. Det första du ska fundera på är om ditt sto är lämpligt för avel. Hon ska vara frisk, sund och ha ett avelsvärde som motsvarar ditt avelsmål, dvs hoppning, dressyr eller fälttävlan. Om stoet sätts i avel då hon inte längre håller för ridning är det mycket viktigt att försäkra sig om att skadan inte är ärftlig.

Från SWB kan du få hjälp med ditt hingstval via avelsrådgivning och uppfödarcoachen. Ta också gärna kontakt med erfarna uppfödare och få tips från dem. Vid intresse ordnar SWB Mälardalen uppfödarträffar. Ett bra sätt att bilda sig en egen uppfattning om hingstarnas nedärvning är också att besöka de fölbedömningar som ordnas av SWB Mälardalen då du kan se många föl efter samma hingst och se hur hingsten fungerar med olika stostammar.

När du bestämt dig för att betäcka ditt sto anmäler du henne på språngrulla.se. Där uppdateras också dräktighetsresultat, betäckningar och fölresultat. I språngrulla finns också faktablad över verksamma hingstar och en lista över seminstationer. Dräktighetskontroll görs normalt med ultraljud runt 15-17 dygnet. Ytterligare en ultraljudsundersökning görs ofta vid dygn 40-45 då navelsträng och fosterblåsa bildats. Under dräktigheten är det bra att vaccinera stoet mot virusabort. Det görs i 5:e, 7:e och 9:e dräktighetsmånaden. Om vaccinering mot hästinfluensa och stelkramp görs under den sista dräktighetsmånaden överförs också dessa antikroppar till fölet via råmjölken. Stoet ska också avmaskas omedelbart innan fölningen. Dräktigheten varar normalt 330±10 dagar men kan vara längre än så, och kortare, så det är viktigt att du har koll på ditt sto när det börjar närma sig fölning.

Litteraturtips:

  • Språngrulla
  • Hästsverige
  • Att bli med föl – Från stoets brunst till fölets avvänjning (1998, ICA Bokförlag) Stig Holmstedt, Monica Magnusson Falk och Lennart Peterson-Brodda
  • Unghästar (2007, ICA Bokförlag), Ingrid Andersson och Charlie Lindberg