Karlsdalspokalen

Karlsdals-pokalen instiftades 1999 som ett vandringspris av den legendariske uppfödaren Stig Nordkvist från Karlsdal i Örebro för att uppmärksamma förtjänta personer som på nationell nivå gjort särskilt betydelsefulla insatser för svensk varmblodsavels utveckling. När priset instiftades skedde detta i en brytningstid då moderna avelsmetoder för ridsportaveln togs i bruk och en reorganisation av verksamheten genomfördes. I detta förändringsarbete spelade företrädare för Mälardalens Varmblodsklubb liksom Stig själv en viktig roll.
Meriterande för att tilldelas pokalen är personliga insatser inom olika områden som bl.a. kan gälla organisations- och ledarskapsinsatser, domarskap, utbildning, forskning, utveckling av avelsmetoder, marknadsföring, journalistik eller framstående tävlingsinsatser på svenskfödda varmblodshästar. Sponsorskap av olika slag eller ekonomiska bidrag beaktas däremot inte. Pokalen förvaltas av historiska skäl av SWB Mälardalen, som i samråd med resp. mottagare ansvarar för att pokalen graveras, förvaras väl och hålls försäkrad.
En särskild kommitté föreslår mottagare av priset. Förslaget fastställs därefter av styrelsen för SWB Mälardalen. Kommittén skall bestå av ordf. i SWB Mälardalen, två personer väl insatta i varmblodsavelns historik och tillika tidigare mottagare av priset, samt en representant med god kännedom om Stig Nordkvists intressen för varmblodsaveln. Därutöver kan, om särskilda skäl föreligger, ytterligare någon person ingå. Då en medlem av kommittén ej längre kan eller önskar fortsätta sitt uppdrag, föreslår resterande ledamöter en ny medlem av kommittén, vilket därefter fastställs av styrelsen för SWB Mälardalen.
Priset utdelas helst årligen i anslutning till evenemang på Strömsholm, men utdelning kan även ske vid andra riksevenemang.
Historia
Pokalen har stämpel H 7 som anger tillverkningsår 1910 och silversmedens namn, J Rönnqvist.
Johan Rönnqvist och söner var en firma i Örebro verksam i början av 1900-talet. De tillverkade bruksföremål i nysilver och silver och hade under en tid en butik i Örebro – se bilden där ett flertal liknande pokaler syns i skyltfönstret. (bild Örebro Länsmuseum foto Samuel Lindskog)
Pokalen köptes mest troligt på Örebro Auktionskammare där Stig var stamkund såsom stor samlare av framförallt silver men även andra föremål. Just denna pokal hade inte tidigare varit prispokal utan kanske använd som vas eller prydnad i ett välbeställt hem. Jag fick pokalen förevisad för mig då Stig just hämtat ut den från guldsmeden som gjort inläggningen av silverskådepenningen. Stig var mycket nöjd med det arbetet och snurrade på den vackra pokalen och sa att ”denna ska bli Karlsdal Memorial”. Den var då inte graverad och hade inget schatull. Året kan ha varit 1996-97.
Som vi nu vet blev namnet senare ett annat men pokalen är fortfarande lika vacker och till glädje för de som får förvalta den!
Ingrid Lewin 2023
Nuvarande priskommitté
Jan Philipsson, Ingrid Karlsson, Ingrid Lewin, Sara Grandin, Karolina Nordkvist
Mottagare genom åren
Korta motiveringar för tilldelning av vandringspriset till förtjänta personer
1999 - Jan Philipsson
Ledde som ordförande i ASVH en reorganisering av verksamheten och inrättade ett kansli på
Flyinge. Var initiativtagare till kvalitetsbedömningar av unghästar och till för ridsportens behov anpassade bruksprov för hingstar. Införde moderna avelsvärderingsmetoder baserade på BLUP. Ledde samtidigt överförandet av ansvaret för hästaveln från staten till avelsorganisationerna. Införde en ny domarutbildningsstruktur anpassad för vår varmblodsavel. Tog initiativ till bildandet av Swede Horse som ett avels-och sportevenemang och var dess ordförande i 10 år. Tog initiativ till årgångstävlingar för unga hästar under begreppet Breeders Trophy. Startade en dotterorganisation till ASVH i USA, Swedish Warmblood Association of North America (SWANA) och höll avels-clinics där.
2000 - Ingvar Fredricson
Genomförde en omvandling av den statliga hingstdepån och stuteriet på Flyinge till ett modernt avels- och hästsportcentrum. Detta utvecklades till att bli ett internationellt skyltfönster för svensk varmblodsavel och hemvist för hingstars bruksprov och unghästtester. Inrättade en Ridakademi med internationellt framstående ryttare som utbildade och tävlade svenska hingstar. Utvecklade verksamheten med transporterad kyld sperma så att alla uppfödare i landet kunde få tillgång till sperma efter högklassiga hingstar. Stimulerade tidigt avelsintresset för svensk hopphästavel och genom sitt etablerade internationella kontaktnät kunde för hopphästaveln värdefulla hingstar tillföras svensk varmblodsavel.
2001 - Olle Kjellander
Mångårig chef för Flyinge hingstdepå och stuteri som tog fram ett antal internationellt framgångsrika dressyrhästar. Han hade internationella kontakter som var värdefulla för import av för vår avel passande utländska hingstar. Ledamot i avelsvärderingsnämnden för hingstar under en viktig övergångsperiod då staten överlämnade ansvaret för hästaveln till avelsorganisationerna.
2002 - Gunnar Henriksson
Mångårig registrator och stamboksansvarig på ASVH:s kansli. Han kände till både hästars och uppfödares härstamningar och var en av uppfödarna uppskattad ”levande uppslagsbok”. Hans unika kunskaper om den svenska varmblodsaveln utnyttjades bl.a. för framtagning av nya stofamiljer som utmärkte sig genom ett stort antal framgångsrika sporthästar.
2003 - Kurt Graaf
Veterinär och byrådirektör vid Lantbruksstyrelsen med ansvar för statens engagemang för hästaveln. Spelade en viktig roll vid privatiseringen av hästaveln och var ett antal år ordförande i ASVH:s nybildade avelsvärderingsnämnd. Där kom hans skarpa ”hästöga” väl till pass liksom vid ASVH:s bedömningar av varmblodshästar genom SWANA i USA. Han var under ett antal år huvudlärare för bedömning av exteriör vid ASVH:s domarutbildningar. Som landets i särklass mest kunnige om svensk varmblodsavels historia har han efterlämnat det mycket värdefulla bokverket “Den Svenska varmblodshästens historia under 200 år”.
2004 - Bo Jardby
Var SLRC:s representant i ASVH:s styrelse och ordförande i den av ASVH förvaltade ”Aaby Erikssons Stiftelse”. Stiftelsen stödde olika för varmblodsaveln viktiga utvecklingsprojekt. Som ryttarrepresentant medverkade han i processerna med utvecklingen av bruksprov för hingstar och kvalitetsbedömning av unghästar, där han också medverkade som domare. Han tillförde ASVH särskild kunskap om fullblodsaveln och vad som passade för förädling av vår varmblodsavel.
2005 - Jan-Olof Wannius
Ivrade tidigt för en modernisering av svensk hopphästavel och ledde utvecklingen av hoppmomenten i bruksproven för hingstar och kvalitetsbedömningar för unghästar. Under många år engagerad som huvuddomare i hoppning vid bruksproven för hingstar och som huvudlärare i hoppning vid domarutbildningar. Som ”Show Director” för Falsterbo Horse Show etablerade han för en tid samarbete med Swede Horse och ASVH om Breeders Trophy finaler och saluhästvisningar. Därigenom utgjorde Falsterbo-tävlingarna ett skyltfönster för aveln gentemot ridsporten både nationellt och internationellt.
2006 - Erik Lette
Vidareutvecklade gångarts- och dressyrmomenten vid bruksproven för hingstar och
kvalitetsbedömningarna för unghästar. Han var under många år domare vid bruksproven och huvudlärare i gångarts- och dressyrmomenten vid domarutbildningar. Som internationell dressyrdomare hade han ett brett internationellt kontaktnät med domare och hästutbildare, av vilka en del utnyttjades som utländska gästdomare vid våra bruksprov. Han genomförde på uppdrag av ASVH årliga resor till USA för att i samverkan med SWANA avelsvärdera svenska varmblod. I anslutning till hästbedömningarna gav han för de amerikanska uppfödarna seminarier om svensk ridsportavel.
2007 - Hjördis Kamph
Mest känd för sin värdefulla journalistiska bevakning av och rapportering om utländsk varmblodsavel, främst den tyska. Hon var en ständig besökare vid tyska hingstpremieringar och förmedlade resultat och intryck i ridsportpressen. Verkat som exteriördomare vid kvalitetsbedömningar och som biträdande registrator på ASVH:s kansli.
2008 - Jan Brink
Dressyrresultat under flera år i världstoppen på svenska hästar, främst på hingsten Briar 899, och har därigenom bidragit till att sätta ”SWB på kartan”. Har gjort en stor insats genom att utbilda och visa upp många unghingstar vid bruksproven. Hans avelskunnande har också medverkat till att han drivit en framgångsrik seminverksamhet med såväl svensk som importerad sperma.
2010 - Ingrid Karlsson
Var ASVH:s ordförande under ett antal år som kännetecknas av en för framtiden nödvändig organisationsutveckling. Genomförde ett systematiskt arbete för att stärka föreningens administration, ekonomi och avelskompetens. På avelsområdet genomfördes seminarier och workshops som resulterade i antagning av den första heltäckande avelsplanen för svensk varmblodsavel. Anställde en välutbildad avelsledare och stöttade forsknings- och utvecklingsarbetet så att en förbättrad modell för avelsvärdering med BLUP, inkluderande all tävlingsstatistik, kunde tas i anspråk.
2015 - Ingrid Lewin
Var tidigt engagerad i en omvandling av ASVH:s verksamhet, organisatoriskt såväl som avelsmässigt.
Hon var engagerad i ledningen för en av de första regionala varmblodsföreningarna (Örebro län) vilken tjänade som modell för bildande av andra regionala föreningar. Organisatoriska insatser har fortsatt bl.a. genom styrelseuppdrag i ASVH. På avelsområdet medverkade hon aktivt i utvecklingen av och genomförandet av kvalitetsbedömningar, bl.a. som sekreterare i SKR (Samarbetskommittén för Kvalitetsbedömning av Ridhästar) innan verksamheten ”adopterades” av ASVH. Administrativt har hon utarbetat regelverk för bedömningar av unghästar, ston och föl samt en arrangörshandbok.
2018 - Hans Barkevall
Ingick under en 15-årsperiod i avelsvärderingsnämnden för hingstar (AVN), varav fem år som ordförande. Hans insatser var särskilt värdefulla för den omvandling varmblodsaveln samtidigt genomgick till att bli en internationellt erkänd producent av sporthästar. Hans goda ”hästöga” och avelskunskap, diplomati och hög integritet vid hästbedömningarna gjorde honom till en värdefull domarutbildare och populär exteriördomare och föreläsare om hästavel i SWB:s lokala föreningar. Han anlitades ofta för rådgivande besiktningar av hingstar i utlandet i samband med import av avelshingstar.
2020 - Torsten Eliasson
Med Bollerups lantbruksinstitut som bas ligger han bakom utvecklingen av ett framgångsrikt stuteri, en seminstation och att hästkurser inkluderats i institutets regi. Bollerups elever har ofta anlitats som funktionärer vid ASVH:s aktiviteter på Flyinge. Har under många år ingått i ledningen för uppfödarföreningen ”Österlens Hästvänner”. På riksplanet har han ingått i ASVHs styrelse, där hans erfarenheter av såväl organisations- och ekonomifrågor som av lantbrukets och uppfödarnas villkor varit viktiga för styrelsen att få del av. Hans erfarenheter och kunnande gjorde att han under ett antal år också var ordförande i styrelsen för Svenska Hästavelsförbundet.
2022 - Karl-Henrik Heimdahl
Mångårigt engagemang som domare vid såväl veterinärundersökningar som exteriörbedömningar av unghästar och blivande avelshingstar. Ledamot av ASVH:s (SWB:s) avelsvärderingsnämnd (AVN) för hingstar, först som veterinär ledamot, sedan som nämndens vice ordförande och de senaste sex åren som ordförande. Utsågs till VD för ASVH/SWB i ett skede då föreningens ekonomi, som följd av den internationella finanskrisen, var ansträngd men som löstes på ett för föreningen bra sätt. Pedagogisk förmåga och brett kunnande har gjort honom till en viktig domarutbildare för både veterinärer och exteriördomare och till att han varit en mycket uppskattad föreläsare vid kurser för uppfödare.
2023 - Christina Olsson
Husdjursagronom med ett mycket brett hippologiskt kunnande både som uppfödare (utsetts till ”Årets uppfödare” av både SWB och SvRF) och i avelsledande roller, även inom travsporten. Är exteriör- och gångartsdomare inom ASVH/SWB sedan mer än 30 år, dessutom som domarutbildare och som ordförande i avelsvärderingsnämnden (AVN) och vid premieringar i USA. Hon röner stort förtroende i dessa roller genom både sin integritet och skickliga domarskap med ett omvittnat ”skarpt hästöga”. Som förtroendevald har hon verkat i SWB:s styrelse, domar- och avelsutskott. Exceptionellt stora framgångar som ”liten” uppfödare med bl.a. nio uppfödningar i svår dressyr, varav några på högsta internationella nivå, två i svår hoppning och åtta finalplacerade hästar i Breeders.